Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Κενά στην ασφάλεια πτήσεων λόγω παράκαμψης της απεργίας

 Άρης Χατζηγεωργίου

Σε επικίνδυνα κενά για την ασφάλεια των πτήσεων οδήγησαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις δημόσιες μεταφορές, κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργία προχθές Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022.

Παραμονές της απεργίας και ενώ η συμμετοχή των εργαζομένων είχε αναγγελθεί μέρες πριν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έδωσε εντολή στις διοικήσεις των φορέων ΣΤΑΣΥ (μετρό-τραμ), ΟΣΥ (λεωφορεία-τρόλεϊ), ΟΑΣΘ (Θεσσαλονίκη) και ΥΠΑ (αεροδρόμια) να κατατεθούν προσφυγές, ώστε οι κινητοποιήσεις να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές.

Με τους χειρισμούς της τελευταίας στιγμής που ακολουθήθηκαν, το αποτέλεσμα ήταν να βγει εγκαίρως απόφαση μόνον για τον ΟΑΣΘ, το μεσημέρι της Τρίτης. Η απόφαση εκείνη έκρινε την απεργία νόμιμη. Όμως, οι αποφάσεις των δικαστηρίων στην Αθήνα έκριναν παράνομες τις κινητοποιήσεις, πλην εκείνης της Ομοσπονδίας εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ). Στις αστικές συγκοινωνίες προκλήθηκε μεγάλη σύγχυση και στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι μετέτρεψαν τις στάσεις εργασίες σε 24ωρη απεργία.

Όπως απεδείχθη, όμως, εκ των υστέρων, στα αεροδρόμια απειλήθηκαν μεγαλύτεροι κίνδυνοι. Η ΟΣΥΠΑ κατήγγειλε δημοσίως ότι η διοίκηση της ΥΠΑ προσπάθησε να παρακάμψει την νόμιμη απεργία και εκτελέστηκαν πτήσεις χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις. Το προσωπικό της ΥΠΑ είναι αρμόδιο για μια σειρά από ζητήματα ασφαλείας, ειδικά στα 23 μικρότερα αεροδρόμια της χώρας. Για παράδειγμα, υπάλληλοι της ΥΠΑ χειρίζονται τα ειδικά πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται εκεί για να παρέμβουν σε περίπτωση αναγκαστικών προσγειώσεων.

Σε μία περίπτωση, μάλιστα, όπως κατήγγειλε η ΟΣΥΠΑ, η διοίκηση της ΥΠΑ έφερε όχημα της Πυροσβεστικής από εκείνα που χειρίζονται πυρκαγιές στην πόλη ή στα δάση, «κάτι το οποίο είναι παράνομο καθώς δεν είναι πυροσβεστικό αεροδρομίου ούτε έχει το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό». Η ΟΣΥΠΑ ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα για τις παράνομες αυτές πράξεις και δεσμεύτηκε να του παραδώσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία.

Αρκετές ώρες αργότερα, τα μεσάνυκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή εκδόθηκε από την ΥΠΑ ανακοίνωση στην οποία μιλά για παρερμηνείες και, χωρίς να ζητά συγγνώμη, υπόσχεται ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα σε μελλοντικές απεργίες. Το ακριβές και δυσνόητο κείμενο της διοίκησης της ΥΠΑ ήταν το εξής: «Εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας της 9/11/2022 δημιουργήθηκε μικρής κλίμακας παρερμηνεία της εκτίμησης της έκτασης άσκησης των νόμιμων δικαιωμάτων των απεργών, η οποία θα αποσοβηθεί καθώς εφεξής θα υπάρχει προγενέστερη επικοινωνία προ των απεργιών της ΟΣΥΠΑ μεταξύ Διοίκησης και απεργών».

Και η καταγγελία της ΟΣΥΠΑ που είχε προηγηθεί: «Η ΟΣΥΠΑ με αφορμή την απεργία της ΑΔΕΔΥ και την απόρριψη της αγωγής της ΥΠΑ και της κυβέρνησης κατά της ΟΣΥΠΑ για την ανωτέρω απεργία, οφείλει να ενημερώσει το επιβατικό κοινό, τις αεροπορικές εταιρείες καθώς και τις νομικές υπηρεσίες του κράτους ότι κατά τη διάρκεια της συμμετοχής εργαζομένων στην απεργία, πραγματοποιήθηκαν δρομολόγια δίχως τις απαραίτητες από το νόμο προϋποθέσεις βάζοντας σε κίνδυνο τους επιβάτες. Επίσης η Διοίκηση της ΥΠΑ στην προσπάθειά της να παρακάμψει την απεργία των εργαζομένων, έφερε όχημα της Πυροσβεστικής προκειμένου να συνδράμει σε προσγείωση κάτι το οποίο είναι παράνομο καθώς δεν είναι πυροσβεστικό αεροδρομίου ούτε έχει το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Επιπροσθέτως ενημερώνουμε όλους όσους έχουν εμπλακεί σε παράνομες πράξεις ότι αν δεν παρέμβει ο Εισαγγελέας αυτεπάγγελτα, θα ζητήσουμε εμείς τη διερεύνηση από τις διοικητικές αρχές και τον Εισαγγελέα στον οποίο και θα παραχωρήσουμε όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία».

πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.