Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Σε κενά αέρος η κυβέρνηση

 


Άρης Χατζηγεωργίου

Προσφυγή στο Εφετείο για να ακυρώσει πρωτόδικη απόφαση που επέτρεπε την κινητοποίηση της ΟΣΥΠΑ ⫸ Εξι μέρες μετά την πανελλαδική 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ η διοίκηση της ΥΠΑ ζήτησε να «εξαφανίσει» την απόφαση του Πρωτοδικείου που δικαίωνε την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, προφανώς μετά τη σφοδρή αντίδραση των υπουργών που δεν ανέχονται να χάνουν από τους συνδικαλιστές του Δημοσίου ούτε και να αφήνουν περιθώρια στους δικαστές να εκδίδουν θετικές για απεργίες αποφάσεις.

Aπέτυχε η κυβέρνηση να απαγορεύσει τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην πρόσφατη (9/11/22) πανελλαδική 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και προσφεύγει τώρα στο Εφετείο για να ακυρώσει πρωτόδικη απόφαση που επέτρεπε την κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ).

Η προσφυγή προκάλεσε αρχικώς θυμηδία και ειρωνικά σχόλια, δεδομένου ότι η απεργία στην ΥΠΑ πραγματοποιήθηκε νομίμως και η έφεση δεν φαίνεται να έχει νόημα – πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που θα εκδικαστεί στις 21 Φεβρουαρίου 2023. Καθίσταται όμως προφανές ότι αφενός κατατέθηκε «προς γνώση και συμμόρφωση» των δικαστών που «κάνουν λάθος» όταν επιτρέπουν (και μελλοντικές) απεργίες, αφετέρου για να αντικρούσει μια πιθανή εισαγγελική έρευνα για πτήσεις που έγιναν χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Ας δούμε όμως την υπόθεση από την αρχή:

 Την παραμονή της 9ης Νοεμβρίου 2022 έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση προσέφυγε στα δικαστήρια για να ακυρωθούν ως παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις σε αστικές συγκοινωνίες και αεροδρόμια. Κατατέθηκαν προσφυγές κατά των σωματείων σε ΣΤΑΣΥ (μετρό-τραμ), ΟΣΥ (λεωφορεία-τρόλεϊ Αθήνας), ΟΑΣΘ (λεωφορεία Θεσσαλονίκης), ΟΣΥΠΑ (Πολιτική Αεροπορία), Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, η προσφυγή κατατέθηκε και εκδικάστηκε εντός 5 ωρών – άρα η πίεση στους δικαστές έπιασε τόπο.

 Τα δικαστήρια κήρυξαν παράνομες τις παραπάνω απεργίες πλην εκείνων σε ΟΑΣΘ και ΟΣΥΠΑ. Στην ΟΣΥΠΑ, όμως, υπήρξε επικίνδυνη συνέχεια. Οπως αναφέραμε και σε δημοσίευμά μας τότε (efsyn.gr, «Κενά στην ασφάλεια πτήσεων λόγω παράκαμψης της απεργίας», 11/11/22), οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι «εκτελέστηκαν πτήσεις χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις», αναφέροντας ως παράδειγμα περίσταση κατά την οποία σε περιφερειακό αεροδρόμιο η διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) έφερε κοινό πυροσβεστικό όχημα (σ.σ. τα πυροσβεστικά αεροδρομίου έχουν ειδικό εξοπλισμό και στελέχωση) από τη διπλανή πόλη για να προσγειωθεί αεροσκάφος. Η ΟΣΥΠΑ ζήτησε την παρέμβαση Εισαγγελέα για την μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και δεσμεύτηκε να του παραδώσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία.

 Σε εκείνη τη φάση, η διοίκηση της ΥΠΑ όχι μόνο δεν αντέδρασε με προσφυγές, αλλά εξέδωσε μεσάνυχτα ανακοίνωση παραδοχής του λάθους - ακόμη και αν πουθενά δεν υπήρχε έκφραση συγγνώμης: «Εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας της 9/11/2022 δημιουργήθηκε μικρής κλίμακας παρερμηνεία της εκτίμησης της έκτασης άσκησης των νόμιμων δικαιωμάτων των απεργών, η οποία θα αποσοβηθεί καθώς εφεξής θα υπάρχει προγενέστερη επικοινωνία προ των απεργιών της ΟΣΥΠΑ μεταξύ Διοίκησης και απεργών».

 Εξι μέρες μετά, στις 16/11, η... «παρερμηνεία» επί των «νομίμων δικαιωμάτων των απεργών» εξαφανίζεται και η διοίκηση της ΥΠΑ καταθέτει προσφυγή στο Εφετείο Αθηνών, ζητώντας του να «εξαφανίσει» την απόφαση του Πρωτοδικείου που δικαίωνε τους εργαζομένους. Τι μεσολάβησε άραγε; Προφανέστατα, η σφοδρή αντίδραση των υπουργών που δεν ανέχονται να χάνουν από τους συνδικαλιστές του Δημοσίου ούτε και να αφήνουν περιθώρια στους δικαστές να εκδίδουν θετικές για απεργίες αποφάσεις.

Η έφεση ασκείται από το Δημόσιο (διά των υπουργών Οικονομικών, Υποδομών, Εσωτερικών) και την ΥΠΑ και έχει δύο βασικά επιχειρήματα: πρώτον, ότι οι εργαζόμενοι της ΥΠΑ δεν συμμετείχαν στην απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ όπως δέχτηκε η πρωτόδικη απόφαση, αλλά κινητοποιήθηκαν... αυτοβούλως. Δεύτερον, ότι οι εργαζόμενοι δεν όρισαν το «προσωπικό ασφαλείας» με τον τρόπο που ορίζει ο αποκαλούμενος και αντεργατικός νόμος 4808/2021. Σημειωτέον ότι ο νόμος 4808 απαιτεί να εργάζεται στις απεργίες το 1/3 των εργαζομένων, αλλά αυτό ορίζεται για κάθε υπηρεσία με ειδική συμφωνία ώστε να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ιδιαιτερότητες. Αυτή η συμφωνία συνάπτεται κάθε Νοέμβριο, οπότε είναι πιθανό η προσφυγή να αποτελεί πίεση και σε αυτή την κατεύθυνση.

Εκτακτα περιστατικά

Σε κάθε περίπτωση, η ΥΠΑ δεν ασχολείται κυρίως με διεκπεραίωση εγγράφων καθώς το προσωπικό καλείται να παρέμβει μετακινούμενο σε έκτακτα περιστατικά. Σε πλήθος θέσεων υπάρχει μόνον ένας εργαζόμενος ανά μονάδα, ειδικότητα και κλάδο, οπότε δεν είναι εφικτό να απεργήσει το 33,3% του ενός. Η διοίκηση της ΟΣΥΠΑ κατήγγειλε χθες ως «εμμονική» την προσφυγή εναντίον των κινητοποιήσεων, δηλώνοντας ότι «όσο προσπαθούν να θέσουν στη σίγαση τη φωνή των εργαζομένων τόσο εκείνη θα γιγαντώνεται».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το σχόλιο που ανάρτησε ο γραμματέας της ΟΣΥΠΑ, Μηνάς Κώστας: «Η συνταγή της κυβέρνησης είναι γνωστή: πρώτα ψηφίζουν νόμους εξαΰλωσης του δικαιώματος της απεργίας, στη συνέχεια σε οποιαδήποτε προσπάθεια αντίδρασης των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας αυτούς τους νόμους, στέλνουν στα δικαστήρια τους εργαζόμενους με σκοπό όλες οι απεργιακές κινητοποιήσεις να βγαίνουν παράνομες. Οταν τα δικαστήρια, εφαρμόζοντας τους νόμους της κυβέρνησης, βγάζουν νόμιμες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τότε είναι και τα δικαστήρια λάθος. Οπως γράφουν στην έφεση, “έσφαλε” το Μονομελές Πρωτοδικείο με αυτή του την απόφαση. Τελικά, όποιοι έχουν αντίθετη άποψη από εσάς ή καλύτερα όσοι έχουν άποψη γενικότερα είναι λάθος και παράνομοι; Μήπως τελικά το λάθος είστε εσείς;»

πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.