Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Στα 29,38 ευρώ το τέλος διαδρομής και τερματικής εξυπηρέτησης αεροσκαφών για το 2024

 Στα 29,38 ευρώ καθορίστηκε, για το 2024, η τιμή μονάδας εξυπηρέτησης κατά τη διαδρομή ανά μονάδα εξυπηρέτησης αεροσκαφών, σύμφωνα με απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών.

Επιμέλεια: Β. Βεγιάζη

Όπως επισημαίνεται, η τιμή αυτή περιλαμβάνει:

  • Την εθνική μονάδα εξυπηρέτησης (National Unit Rate) η οποία ανέρχεται σε 29,27ευρώ.
  • Τη διοικητική μονάδα εξυπηρέτησης Eurocontrol η οποία ανέρχεται σε 0,11 ευρώ.

Επίσης, στην ίδια απόφαση καθορίζεται και η τιμή μονάδας τερματικής εξυπηρέτησης ανά μονάδα εξυπηρέτησης αεροσκαφών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» (ζώνη χρέωσης τερματικής περιοχής) στα 220,92 ευρώ από 01-01-2024 έως 30-06-2024 και στα 159,06 ευρώ από 01-07-2024 έως 31-12-2024.

Τόκος υπερημερίας

Παράλληλα, καθορίζεται από τις αρχές του 2024 ο τόκος υπερημερίας, με τον οποίο επιβαρύνονται οι καθυστερημένα εξοφλούμενες οφειλές τελών διαδρομής και τερματικής περιοχής, ετήσιου επιτοκίου 13,26%, όπως προβλέπεται στην υπ’ αρ. 23/177 απόφαση της Διευρυμένης Μόνιμης Επιτροπής (ENLARGED COMMISSION) του Eurocontrol (στοιχείο 10 του σκεπτικού).

Υπενθυμίζεται ότι, από τα τέλη διαδρομής και τα τέλη τερματικής περιοχής απαλλάσσονται:

α) Πτήσεις που εκτελούνται με αεροσκάφος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους απογείωσης κάτω των δύο μετρικών τόνων

β) μεικτές πτήσεις VFR/IFR (εξ όψεως και με όργανα) στις ζώνες χρέωσης, εφόσον οι πτήσεις εκτελούνται αποκλειστικά σύμφωνα με VFR και εφόσον δεν εισπράττεται τέλος κατά τη διαδρομή για τις πτήσεις VFR

γ) πτήσεις που εκτελούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά, στο πλαίσιο επίσημης αποστολής, βασιλεύοντος μονάρχη και του στενού οικογενειακού κύκλου του, αρχηγών κρατών, αρχηγών κυβερνήσεων και υπουργών, εφόσον τεκμηριώνεται με το κατάλληλο δηλωτικό ή σημείωση στο σχέδιο πτήσης ότι η πτήση εκτελείται
αποκλειστικά προς τον σκοπό αυτό

δ) πτήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν εξουσιοδοτηθεί από τον ενδεδειγμένο αρμόδιο φορέα

ε) στρατιωτικές πτήσεις που εκτελούνται με ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη ή στρατιωτικά αεροσκάφη άλλων χωρών, υπό τον όρο της αμοιβαιότητας

στ) εκπαιδευτικές πτήσεις που εκτελούνται αποκλειστικά εντός του εναέριου χώρου της Ελλάδας και αποκλειστικά για την κτήση πτυχίου, ή ειδικότητας αν πρόκειται για πλήρωμα θαλάμου διακυβέρνησης, εφόσον αυτό τεκμηριώνεται με κατάλληλη σημείωση στο σχέδιο πτήσης ότι η πτήση εκτελείται αποκλειστικά προς τον σκοπό αυτό

ζ) πτήσεις που εκτελούνται αποκλειστικά για τον έλεγχο ή τη δοκιμή εξοπλισμού που χρησιμοποιείται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως επίγειο αεροναυτιλιακό βοήθημα, εξαιρουμένων των πτήσεων για τη μετακίνηση των σχετικών αεροσκαφών

η) πτήσεις που τερματίζονται στον αερολιμένα από τον οποίο απογειώθηκε το αεροσκάφος και κατά τη διάρκεια των οποίων δεν πραγματοποιήθηκε ενδιάμεση προσγείωση

θ) πτήσεις εξ όψεως (VFR).

Πηγή : metaforespress.gr

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

ΥΠΑ: Δίνει την ευκαιρία στα νέα μυαλά της χώρας να συνεισφέρουν σε ένα χώρο υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας

 

                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΥΠΑ: Δίνει την ευκαιρία στα νέα μυαλά της χώρας να συνεισφέρουν σε ένα χώρο υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας

 

Δυνατότητα πρακτικής άσκησης και εκπόνησης πτυχιακής εργασίας σε φοιτητές

 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), έχει ως αντικείμενο την ασφαλή παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας και λειτουργίας αεροδρομίων, και διαθέτει ένα ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό 2.000 ατόμων. Στα πλαίσια του αντικειμένου της, η ΥΠΑ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους φοιτητές των Πολυτεχνικών και Οικονομικών σχολών της χώρας που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση ή να εκπονήσουν την πτυχιακή εργασία ή διδακτορική τους διατριβή, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους υποβάλλοντας σχετική αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ATLAS ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 

Για το χρονικό διάστημα 2024-2025, η ΥΠΑ έχει αναρτήσει στο σύστημα ATLAS περίπου 86 θέσεις πρακτικής άσκησης, διαθέσιμες για φοιτητές όλων των Πολυτεχνικών Σχολών, τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Τοπογράφων Μηχανικών, Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Τηλεπικοινωνιακών, καθώς και Σχολών Οικονομικών/Λογιστικής, Πληροφορικής/Προγραμματισμού, και Νομικής. Σε ότι αφορά την εκπόνηση πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας, ο ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα μπορούν να προσδιορίσουν από κοινού με την ΥΠΑ και τη Σχολή τους το θέμα που τους ενδιαφέρει. Στο τέλος της περιόδου της πρακτικής άσκησης ή της εκπόνησης πτυχιακής εργασίας/διδακτορικής διατριβής, οι φοιτητές λαμβάνουν επίσημη βεβαίωση προϋπηρεσίας, η οποία θα αναγνωρίζει τη συμβολή τους και την εμπειρία που απέκτησαν.

 

Όπως επιγραμματικά τονίζει ο Διοικητής της ΥΠΑ κ. Γιώργος Σαουνάτσος «Στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε τη σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τον αεροπορικό χώρο, την καινοτομία και την έρευνα, δίνουμε την ευκαιρία στα εξαιρετικά νέα μυαλά της χώρας μας να εργαστούν και να συνεισφέρουν σε ένα χώρο υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, χτίζοντας ένα δυνατό βιογραφικό που θα κεφαλαιοποιήσουν στο επαγγελματικό τους μέλλον». Αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η πρακτική άσκηση 6 φοιτητών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δυνατότητα εκπόνησης  πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας στην ΥΠΑ, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενες/οι να αποστείλουν βιογραφικό σημείωμα με πλήρη στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας στα e-mails: spoatde@hasp.gov.gr και mparar@hasp.gov.gr αναγράφοντας ως θέμα “Πτυχιακή / Διπλωματική Εργασία στην ΥΠΑ”.

 

Για τη δυνατότητα πραγματοποίησης Πρακτικής Άσκησης στην ΥΠΑ, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενες/οι να αναζητήσουν τις διαθέσιμες θέσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ATLAS, σε συνεννόηση με το Γραφείο Πρακτικής άσκησης της Σχολής τους.

 

 

                                                                                                       

                                                                                                            Γραφείο Τύπου ΥΠΑ

 

 

                                                                                                                                           

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑ

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Οι ενέργειες της ΥΠΑ για την αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου Ηρακλείου, το οποίο θα ξεπεράσει τα 9,2 εκατ. επιβάτες

 


Ο Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου (ΚΑΗΚ) για ακόμη μια χρονιά, όπως αναφέρει η ΥΠΑ, παρουσιάζει αύξηση της επιβατικής κίνησης, η οποία πλέον υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 60% τη μέγιστη ονομαστική χωρητικότητα του αεροδρομίου τους θερινούς μήνες.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ο αερολιμένας υποστηρίζουν ότι καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε οι παλαιές και υπερκορεσμένες υποδομές, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όριά κόπωσής τους, να συντηρούνται και να εκσυγχρονίζονται μέχρι τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι τον Φεβρουάριο του 2027.

Ο κατάλογος των ενεργειών

Στα πλαίσια των συστηματικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, η ΥΠΑ, με τη συνδρομή και τις χορηγίες ιδιωτικών φορέων και εταιριών, καθώς και της Περιφέρειας Κρήτης, έχει προβεί, όπως αναφέρει, σε σειρά μέτρων που έχουν υλοποιηθεί, όπως:

  1. Αντικατάσταση 24 κεντρικών κλιματιστικών μονάδων.
  2. Αντικατάσταση δυο ιμάντων παραλαβής αποσκευών (carousel).
  3. Προμήθεια επιπλέον ενενήντα καθισμάτων επιβατών.
  4. Πλήρη αντικατάσταση αυτόματων εξωτερικών θυρών
  5. Ηλεκτρονικός ανοιχτός διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση δυο (2) επιπλέον αντλιών θερμότητας αέρος / νερού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.
  6. Παρεμβάσεις στη Σύμβαση παροχής υπηρεσιών καθαριότητας με αύξηση του συντελεστή συχνότητας καθαρισμού και αύξηση του προσωπικού καθαριότητας, λόγω των αναγκών που προκύπτουν από τη συνεχή αύξηση της επιβατικής κίνησης.
  7. Παρεμβάσεις στον εξαερισμό κλειστών χώρων.

Επίσης, με τη λήξη της καλοκαιρινής σεζόν, η ΥΠΑ σχεδιάζει την πλήρη ανακαίνιση τριών συγκροτημάτων τουαλετών του αεροσταθμού, παρότι τα περισσότερα συγκροτήματα μετράνε λιγότερο από 10 χρόνια, ενώ κάποια είχαν ανακαινιστεί πριν 2 χρόνια.

Σε ότι αφορά θέματα επιχειρησιακής ασφάλειας, η ΥΠΑ έχει ήδη προβεί στην:

  1. Ασφαλτόστρωση 1300 μέτρων του κυρίως διαδρόμου προσγείωσης.
  2. Μελέτη και έλεγχο αντοχής πεδίου ελιγμού και διαδρόμων.
  3. Προμήθεια και τοποθέτηση υλικών για την εξυγίανση των κυκλωμάτων φωτοσήμανσης πεδίου ελιγμών, αξίας 270.000 ευρώ.
  4. Προμήθεια και τοποθέτηση υλικών για την αποκατάσταση λειτουργίας φωτεινών πινακίδων διαδρόμου και τροχοδρόμων, αξίας 160.000 ευρώ.

Με τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία αεροπορικής κίνησης, το αεροδρόμιο Ηρακλείου θα ξεπεράσει το περσυνό ιστορικό ρεκόρ κίνησης επιβατών για το 2024.

Μέχρι τέλη Ιουνίου, η μέση αύξηση της επιβατικής κίνησης του ΚΑΗΚ ήταν περίπου 11 %, ενώ η εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσει τους 9.200.000 επιβάτες μέχρι το τέλος του χρόνου, εδραιώνοντάς τον ΚΑΗΚ ως τον δεύτερο μεγαλύτερο αερολιμένα της χώρας σε επιβατική κίνηση.

Πηγή:metaforespress.gr


Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Αναζητείται νέος υποδιοικητής διαχείρισης αερολιμένων και υδατοδρομίων για την ΥΠΑ

 Νέο υποδιοικητή για τη διαχείριση αερολιμένων και υδατοδρομίων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αναζητά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Επιμέλεια: Β. Βεγιάζη

Σημειωτέον, το νέο πρόσωπο θα αναλάβει να συνεχίσει το έργο του παραιτηθέντος Βασίλειου Βρεττού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλοΥΠΑ Υποδιοικητής Αερολιμένων Υδατοδρομίωνυν τις αιτήσεις τους το χρονικό διάστημα 8 – 15 Ιουλίου 2024.

Καθήκοντα και αρμοδιότητες

Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του υποδιοικητή Διαχείρισης Αερολιμένων και Υδατοδρομίων της ΥΠΑ, είναι τα ακόλουθα:

Ο υποδιοικητής Διαχείρισης Αερολιμένων και Υδατοδρομίων είναι υπεύθυνος έναντι κάθε Αρχής, εθνικής ή διεθνούς, για θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του και έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των αερολιμένων που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Τελεί σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με θητεία πενταετή, η οποία παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι τον ορισμό και την ανάληψη καθηκόντων από νέο.

Ο υποδιοικητής Διαχείρισης Αερολιμένων και Υδατοδρομίων ασκεί τις αρμοδιότητες εκείνες που του αναθέτει ο διοικητής της ΥΠΑ και που προβλέπονται στις διατάξεις του Κεφαλαίου Β’ του ν.4427/2016 ή σε άλλες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, πλην αυτών που ρητώς ορίζεται ότι ασκούνται από τον διοικητή και τον υποδιοικητή Αεροναυτιλίας της ΥΠΑ.

Ενδεικτικά, αλλά όχι αποκλειστικά, ο υποδιοικητής Διαχείρισης Αερολιμένων και Υδατοδρομίων της ΥΠΑ:

  • Εποπτεύει τη λειτουργία των Αερολιμένων και Υδατοδρομίων, στα οποία η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είναι φορέας διαχείρισης, λαμβάνοντας όλες τις αναγκαίες αποφάσεις αρμοδιότητάς του σύμφωνα με την εθνική και διεθνή νομοθεσία και σε κάθε περίπτωση ελέγχεται από τον διοικητή ΥΠΑ.
  • Είναι υπεύθυνος, κατόπιν απόφασης διοικητή ΥΠΑ, έναντι κάθε Αρχής εθνικής ή διεθνούς για θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του και εκπροσωπεί την Υπηρεσία για τα θέματα αυτά στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς και σε κάθε περίπτωση ελέγχεται από τον διοικητή ΥΠΑ.
  • Σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του, επικουρεί τον διοικητή στην άσκηση του έργου του, τον ενημερώνει για την λειτουργία των Αερολιμένων και των Υδατοδρομίων και εκτελεί τις αποφάσεις του Διοικητή στο χώρο των Αερολιμένων και των Υδατοδρομίων.
πηγή:metaforespress.gr

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Τι απαντά ο Χρήστος Σταϊκούρας για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του πτητικού έργου στα αεροδρόμια

 



Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Εμμανουήλ Συντυχάκη, στη Βουλή, για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του πτητικού έργου στα αεροδρόμια.

Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε ως εξής:

Με την Επίκαιρη Ερώτησή σας θέτετε ζητήματα απολαβών και στελέχωσης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Ως προς τις απολαβές, επειδή αναφέρεστε – ανακριβώς – σε δήθεν σχέδια του Υπουργείου σε συνεργασία με τους αεροπορικούς ομίλους και τους φορείς διαχείρισης αερολιμένων για τα μπόνους των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, να σας ενημερώσω ότι υπάρχει γραπτή συμφωνία – εκ προοιμίου – με τους εργαζόμενους επί αυτών. Μάλιστα υπήρχε αποδοχή και σε επίπεδο Γενικής Συνέλευσής τους.

Γι’ αυτό το λόγο και εισήχθη Διάταξη Νόμου, τη Δευτέρα, στη Βουλή, σε Νομοσχέδιο περί «κινήτρου εκπλήρωσης στοχοθεσίας Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας». Συνεπώς, κ. συνάδελφε, ανακριβής η αναφορά σας.

Σε ό,τι αφορά στη στελέχωση των αεροδρομίων με προσωπικό της ΥΠΑ, όπου υφίσταται πεδίο αρμοδιότητος της Υπηρεσίας, ιδίως με υπαλλήλους του κλάδου Τηλεπικοινωνιακών και ΠΕ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, μετά την ολοκλήρωση διεξαγωγής εξετάσεων προκήρυξης από το ΑΣΕΠ, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, της 8ης Απριλίου 2024, σχετικός πίνακας διοριστέων, που αφορά στον διορισμό 51 υπαλλήλων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων.

Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διορισμού 30 ΠΕ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, 9 ΤΕ Παροχής Πληροφοριών Πτήσεων, 7 ΤΕ Ηλεκτρονικών, 3 ΠE Μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων, 1 ΤΕ Μηχανικών και 1 ΠΕ Διοικητικών Οικονομικών.

Παράλληλα, η ΥΠΑ έχει προωθήσει αιτήματα διαγωνιστικών διαδικασιών για περαιτέρω προσλήψεις.

Σε ό,τι αφορά στον κλάδο των Αερολιμενικών, δεν γίνονται πλέον διορισμοί, καθώς, σύμφωνα με Π.Δ. του 2018, με την αποχώρηση του συνόλου των υπαλλήλων, ο κλάδος ΠΕ Αερολιμενικών καταργείται.

Εν τω μεταξύ, για την αντιμετώπιση των επιτακτικών αναγκών κατόπιν των συνταξιοδοτήσεων προσωπικού της ΥΠΑ, διενεργήθηκαν – κατά παρέκκλιση – μετατάξεις από άλλους φορείς στον κλάδο Παροχής Πληροφοριών Πτήσεων, προκειμένου να ενισχυθούν οι Περιφερειακοί Αερολιμένες Σύρου, Κάσου, Μήλου, Αστυπάλαιας και Λέρου.

Η ίδια διαδικασία, βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να στελεχωθούν με πληρότητα οι Κρατικοί Αερολιμένες Καρπάθου, Σύρου, Ικαρίας και Καστελόριζου.

Περαιτέρω, εξελίσσεται διαδικασία διενέργειας εσωτερικών μετατάξεων από άλλους κλάδους στον κλάδο Παροχής Πληροφοριών Πτήσεων.

Για την ενίσχυση της στελέχωσης με πυροσβέστες των μη παραχωρηθέντων Αερολιμένων, η ΥΠΑ έχει εκπονήσει και υλοποιεί πρόγραμμα εσωτερικών μετακινήσεων υπαλλήλων του Κλάδου Οδηγών, με ειδικότητα πυροσβεστών, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους με αυξημένη επιβατική κίνηση.

Επίσης, έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για υλοποίηση μετατάξεων υπαλλήλων, στον Κλάδο Οδηγών, από εξωτερικούς φορείς.

Οι υπάλληλοι αυτοί πληρούν τα τυπικά προσόντα για την άσκηση των σχετικών καθηκόντων και, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάταξής τους, θα ενταχθούν στο έργο της πυρόσβεσης των μη παραχωρηθέντων Αερολιμένων, αφού υποβληθούν στη σχετική εκπαίδευση.

Σχετικά με τα μέτρα εποπτείας επί των αερομεταφορών έχει συσταθεί η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας έχει ως σκοπό, μεταξύ άλλων, την εκτέλεση καθηκόντων πιστοποίησης, εποπτείας και επιβολής στον τομέα των αερομεταφορών, της αεροναυτιλίας και των αερολιμένων.

Συγκεκριμένα, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, μέσω των εξουσιοδοτημένων επιθεωρητών της, διενεργεί τακτικές και έκτακτες επιτόπιες επιθεωρήσεις και ελέγχους στους αερολιμένες, ελικοδρόμια και πεδία προσγείωσης της χώρας, για τη διαπίστωση της συμμόρφωσής τους με το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την ασφαλή λειτουργία τους.

Η συμμόρφωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ήτοι των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας αερομεταφορών, αεροπορικών, διαχείρισης φορτίου και ταχυδρομείου, προμηθειών πτήσεων και προμηθειών αερολιμένα, παρακολουθείται συστηματικά από τους επιθεωρητές της Αρχής, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Ποιοτικού Ελέγχου της Ασφάλειας και του Ετήσιου Πλάνου Επιθεωρήσεων.

Αντίστοιχο νομικό πλαίσιο ισχύει και για την εποπτεία του παρόχου υπηρεσιών αεροναυτιλίας, τη συμμόρφωση του οποίου παρακολουθεί η Αρχή μέσω μιας σειράς επιθεωρήσεων που διενεργούνται από πιστοποιημένους επιθεωρητές, σύμφωνα με το ετήσιο Πρόγραμμα Επιθεωρήσεων της Αρχής.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της συνεχούς ενίσχυσης της ασφάλειας αερομεταφορών, αεροναυτιλίας και αερολιμένων είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Στην κατεύθυνση αυτή:

  • Υλοποιούμε προγράμματα εκσυγχρονισμού των συστημάτων διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, των συστημάτων επικοινωνιών, πλοήγησης και επιτήρησης, προϋπολογισμού 210 εκατ. ευρώ.
  • Ολοκληρώνουμε, πριν από το τέλος του χρόνου, το πρόγραμμα πιστοποίησης των αεροδρομίων κατά EASA, με συστηματική αναβάθμιση των υποδομών, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ.
  • Διαμορφώνουμε την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ, σε ένα αποτελεσματικό και λιτό διοικητικό μοντέλο.
  • Προωθούμε τον Εθνικό Κανονισμό Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας.
  • Εγκρίναμε τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας της ΑΠΑ.

Τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών μας αποτυπώθηκαν και στις επιθεωρήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), όπου καταγράφηκε αύξηση στα επίπεδα αποτελεσματικής εφαρμογής των διεθνών προτύπων ασφαλείας από το 69,1% στο 74,9%, πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που είναι στο 69,3%.

Πηγή: ypodomes.com